HR-glas plaatsen?

Bel voor direct contact met een glazenzetter bij u in de buurt!

Bel: 088 444 7684


Nu bereikbaar.

HR glas

Hoogrendement (HR) isolatieglas, is een vorm van dubbel glas, waarbij tussen de glazen een speciaal gas is gespoten met uitstekende thermische eigenschappen. Door de hoge isolatiewaarde van deze beglazing verlaagt u uw stookkosten omdat u aanzienlijk minder energie verbruikt. Dit wordt veroorzaakt doordat HR glas de luchtcirculatie van buiten naar binnen beperkt. Hierdoor wordt warmte binnengehouden, en de kou buiten. Met een speciale metaallaag op het raam wordt tevens de zon gereflecteerd. Hierdoor heeft u eveneens minder last van direct zonlicht.

Start gratis offerteaanvraag!

Alleen dan ontvangt u zo snel mogelijk een scherp geprijsde offerte op maat, helemaal vrijblijvend. Hieronder leest u meer over de voordelen van HR-beglazing en krijgt u een indicatie van de kosten.

Verschillende vormen HR glas

Hoogrendement glas komt in verschillende soorten en maten. HR++ beglazing is de vorm die tegenwoordig het meest in huis geplaatst wordt. HR++ glas bestaat uit twee glaslagen met isolerend gas in de tussenruimte. Daarnaast wordt de isolatiewaarde versterkt door de metalen coating op het glas. HR++ glas wordt veelal geplaatst in nieuwbouwhuizen, maar kan bij elk huis toegepast worden. Naast HR++ ramen, zijn tegenwoordig ook HR+++ ramen op de markt. HR+++ beglazing bestaat uit drie glaslagen met in beide spouwen een hoog isolerend gas. HR+++ glas heeft een hogere aanschaf waarde, maar ook een hogere isolatiewaarde. Bij de keuze voor soort HR beglazing, is het belangrijk om de kosten en besparingen van beide vormen af te wegen.

Voordelen HR++ glas

Het plaatsen van HR++ of HR+++ beglazing levert u verschillende voordelen op:

  • HR++(+) glas heeft dankzij zijn hoge isolerende werking, een isolatiewaarde die vijf keer hoger is dan enkel glas. Dit betekent dat dankzij het plaatsen van HR glas de warmte vijf keer beter binnenshuis wordt gehouden.
  • Ondanks de aanzienlijke aanschafkosten, heeft u door de verlaging van het energieverbruik en de vermindering van stookkosten, deze aanschafprijs binnen enkele jaren terugverdiend. Aangezien HR++ en HR+++ glazen tientallen jaren meegaan, bespaart u hiermee veel geld.
  • Met HR++(+) isolatieglas houdt u niet alleen de warmte binnen en kou buiten, maar profiteert u ook van een betere geluidsisolatie.
  • Door het plaatsen van HR++ en HR+++ beglazing houdt u bovendien de inbrekers weg. Zeker driedubbel HR beglazing is door de drie dubbele laag moeilijker te doorbreken, waardoor inbrekers liever een huis verder gaan.
  • Tot slot bent u met de aanschaf van HR++ en HR+++ isolatieglas duurzaam bezig. Doordat u minder stookt beperkt u uw CO2 aanzienlijk, wat zeer goed is voor het milieu.

Nadelen HR+++ glas

De aanschaf van driedubbel hoogrendement beglazing kent vele voordelen, veelal in sterkere mate dan de dubbele variant. Echter aan het plaatsen van HR+++ glas zitten enkele nadelen, waar u wel aandacht aan moet besteden. In verhouding tot het plaatsen van HR++ beglazing, lopen de kosten voor HR+++ glas aanzienlijk op. Gemiddeld zijn deze plaatsingskosten per vierkante meter 40 euro duurder.

Daarnaast moet u zeker weten dat uw kozijnen stevig genoeg zijn. Driedubbele beglazing is erg zwaar, wat verzakking van uw kozijn tot gevolg kan hebben. Tot slot is de isolatiewaarde van drie dubbel hoogrendement glas zo groot, dat deze de warmte van de zon tegen houdt. Hierdoor heeft u in het voorjaar of de herfst geen voordeel van zonnewarmte. Ondanks deze nadelen leveren HR+++ ramen wel veel voor u op, in het bijzonder met de beperking van de stookkosten in de winter. Dit kan namelijk op lopen tot € 280,00 per jaar.

Condensatie

Een risico bij HR++ en HR+++ glazen is condensatie. Wanneer in de ochtend- of avonduren door kou de temperatuur tussen en binnen en buiten zeer groot is, kan er condens ontstaan aan de buitenkant van het raam. Dit is met name het geval op dagen met een hoge luchtvochtigheid. Deze vorm van condens verdwijnt echter in de loop van de ochtend en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw glas.

Heeft u condens tussen de glasplaten?

Dit is een slecht teken. Vocht tussen de glazen geeft aan dat er een lek zit door slechte kozijnen of kitranden. Dit kan enkel opgelost worden door het plaatsen van nieuwe kozijnen. Tot slot kan er nog condens ontstaan aan de binnenzijde van het raam. Dit is over het algemeen het gevolg van een slechte ventilatie binnenshuis. Vaak treedt condens aan de binnenzijde op tijdens het koken, douchen, of wanneer er veel mensen in huis zijn. Door een betere ventilatie in te stellen kunt u dit tegengaan.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt gemeten in een U-waarde (en wordt uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin). Met de U-waarde wordt de mate van warmtestroom (van binnen naar buiten) door een gebouw uitgedrukt. HR++ beglazing heeft een U-waarde van 1.1, terwijl HR+++ glas een isolatiewaarde van 0.6 heeft.

Met andere woorden: door drie dubbel HR glazen te installeren, bespaart u nog eens 50% op stookkosten ten opzichte van dubbel hoogrendement glas. Bijvoorbeeld wanneer het buiten 0 graden is, en het is binnen 20 graden is, komt HR++ glas met 17 graden dicht bij de binnentemperatuur, wat een grote mate van comfort oplevert. De anderhalve graad die HR+++ beglazing extra oplevert, wordt alleen aangeraden voor huizen die zijn gebouwd op passief huisniveau. Met deze beglazing heeft u namelijk nagenoeg geen overige vorm van ruimteverwarming nodig.

Offerte

De prijzen voor HR++ en HR+++glas liggen ver uit elkaar. Het verschil per vierkante meter kan oplopen tot wel € 50,00. Het vervangen van uw ramen kan dan ook flink in kosten oplopen. Een oplossing is om alleen enkele ramen te vervangen door HR++(+) glas. Op deze manier bespaart u wel aanzienlijk in stookkosten, maar geeft u geen vermogen uit aan nieuwe beglazing.

Bent u benieuwd bent naar de prijzen voor het vervangen van een aantal ramen, of het volledig vervangen van de beglazing van uw woning? Vraag dan bij ons geheel vrijblijvend een offerte aan . Wanneer u het contactformulier op onze website invult krijgt een overzicht van de mogelijke kosten. Doordat wij werkzaam zijn in het gehele land, is er altijd een vakman uit uw regio waar u bij terecht kunt. Wij garanderen u dat ondanks de bijkomende kosten, het vervangen van uw ramen zeer positief zal zijn voor uw budget op de langere termijn.

Start de gratis offerteaanvraag