Glas-in-lood plaatsen?

Kom snel in contact met een glaszetter uit uw regio!

Bel: 088 444 7684


Nu bereikbaar.

Glas-in-lood

Glas-in-lood wordt ook wel aangeduid met de term gebrandschilderd glas of loodglas. Het bestaat uit verschillende gekleurde glasstukken die door loodranden met elkaar verbonden zijn. Loodglas werd tijdens de Middeleeuwen veel toegepast om grote glazen deuren of ramen te creëren en tegelijkertijd een boodschap over te brengen. Tegenwoordig komen gebrandschilderde ramen en deuren met name voor in klassieke monumentale gebouwen, zoals kerken, kastelen, burchten en historische landhuizen. Toch is in de laatste paar jaar het op moderne manier toepassen van glas-in-lood in deuren en ramen zeer toegenomen. Ook glas in lood in uw ramen?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo snel mogelijk een gratis en vrijblijvende offerte toegestuurd: u zit nergens aan vast. De uitvoering van glas-in-lood kan heel complex zijn: van rechte hoeken, tot een golvende beweging, alles is mogelijk. Op dze pagina leest u over de toepassingen van glas-in-lood en geven we u een indruk van de gemiddelde kosten.

Herkomst van glas-in-lood

Loodglas is ontwikkeld om grotere glaspanelen te produceren. Vroeger was het niet mogelijk om grote glazen in één stuk te maken. Door kleinere glazen door middel van loodstrips met elkaar te verbinden, konden toch grotere panelen worden gemaakt. De oorspronkelijke vorm van glas-in-lood komt uit het Oude Egypte. Glasmakers uit deze periode maakte met houden en bronzen modellen, reliëfplaten waartussen de glazen stukken verbonden werden. Deze kunstvorm werd door de Romeinen overgenomen ter versiering van gebouwen. Door de grote veroveringslust van de Romeinen is deze vorm van raamdecoratie verder door Europa verspreid, en is deze ook op deuren en ramen in ons land terecht gekomen. Glas in lood wordt onder andere toegepast op:

  • Paneeldeuren
  • (tussen) deuren
  • Koepels
  • Sierpanelen
  • Ramen
  • Bovenlichten

Unieke decoratie

Met panelen van loodglas in uw deuren of ramen, heeft u gegarandeerd een unieke vorm van decoratie in huis gehaald. Door de vele variaties, modellen, en technieken, is geen enkel glas-in-lood paneel gelijk. Bovendien is het ook mogelijk het paneel geheel zelf samen te stellen, om uw raamdecoratie uniek en precies bij uw interieur passend te maken. Door het toevoegen van gebrandschilderd glas voor details, worden glas-in-lood deuren zelfs nog sfeervoller. Door de variatie in lichtspeling lijkt het paneel telkens weer anders. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld uw bedrijfslogo, of een specifieke foto in gebrandschilderde deuren of ramen te vatten. Dankzij de verschillende mogelijkheden in vormen en maten, worden sfeervolle details aan uw gebouw gebracht, die uw huis of bedrijf uniek maken.

Isolatie

Glas-in-lood deuren of ramen hebben een verminderde isolerende werking. Dit heeft tot gevolg dat uw stookkosten stijgen en uw deuren ook minder geluiddicht zijn. Door de gebrandschilderde panelen in dubbele beglazing te plaatsen, is het mogelijk om de isolerende werking te verhogen en wordt het loodglas ook beter beschermd. Dit kan zowel in nieuwe als bestaande huizen. Daarnaast kunnen voorzetramen voor of achter het glas-in-lood geplaatst worden. Hierdoor wordt een alternatieve vorm van dubbele beglazing gerealiseerd. Beide methodes gelden voor zowel deuren als ramen, en brengen enkele nadelen met zich mee. Zo kan er condensvorming ontstaan, en kunt u door de veranderende dikte nieuwe kozijnen moeten aanschaffen. Desondanks beschermt u met deze methodes het glas-in-lood in alle weersomstandigheden ,waardoor u minder snel moet overgaan tot renovatie.

Prijzen

Aan glas-in-lood panelen zitten geen vaste prijzen verbonden. Uw deuren en ramen kunnen elk een verschillende prijs krijgen. Prijzen van panelen van loodglas worden bepaald aan de hand van de volgende elementen:

  • De formaat van het paneel
  • Het aantal stukjes glas (hoe meer, hoe duurder)
  • Type en kleur van de glasstukken(ook: kiest u voor isolatieglas of niet)
  • Patineren (afhankelijk van de hoeveelheid lood)
  • De complexiteit van het ontwerp
  • Versteviging van de ophanging door montage van ogen of hangers
De gemiddelde prijzen voor een glas-in-lood paneel van één vierkante meter, met maximaal 40 ruitjes van gelijke afmeting, variëren van €145,00 (blank floatglas) tot €260,00 (Thisch kathedraal).

Aanvullende informatie?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Voor aanvullende informatie of een vrijblijvende offerte kunt u ons contactformulier invullen. Geef hier op zo duidelijk mogelijk uw wensen aan. Eén van onze medewerkers zal daarna zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Start de gratis offerteaanvraag